Karanlığı Aydınlatıyoruz
top of page

Karanlığı Aydınlatıyoruz

Büyüyünce ne olmak istiyorsun? Doktor, öğretmen, astronot… Işıldayan gözleriyle umut ve heyecan dolu cevap veren çocuklar ne kadar gerçekse bu soruyu hayatında hiçbir zaman duymayan çocuklar da bu gerçekliğin parçası.

UNICEF’in AB ve OECD ülkelerinin dahil olduğu 41 ülke arasında yaptığı, çocukların bedensel, ruhsal sağlıkları ve eğitim olanaklarını karşılaştırdığı çalışmada Türkiye, 15 yaşındaki çocukların en az mutlu olduğu ülke çıktı.

Türkiye mutsuz çocuklar ülkesi mi?

Aynı ülkede bölgeden bölgeye, aynı şehirde ise semtten semte değişen sosyo ekonomik farklılıkların eğitim üzerindeki yansıması oldukça keskin. Özellikle pandeminin ve kapanan okulların etkisiyle internete erişemeyen çocukların eğitimle ilişiği kolayca kesiliyor; çocuk istismarı ve çocuk işçiliği artıyor. Öyle ki; Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan’a göre pandemi sürecinde 6 milyon çocuk eğitim hayatından tamamen koptu.

Atılan yanlış adımlar ve tüm yetersiz politikalar Türkiye’nin asla sona ermeyen gerçeğini, kız çocuklarının kaliteli eğitim ile arasındaki yok olmayan bariyerleri daha da güçlendiriyor.

Toplumsal cinsiyet kalıplarının beraberinde getirdiği eşitsizliklerin faturasını neden kız çocukları ödüyor?

TÜİK tarafından 2019 yılında yayımlanan Çalışan Çocuk Anketi sonuçlarına göre erkek çocuklarının %16,3’ü, kız çocuklarının ise %28,3’ü ev işlerine haftada 8 saat ve daha fazla zaman harcıyor. Bunun yanı sıra, kız çocuklarının eğitimi sürdürmeme nedenleri arasında evlilik veya ailenin izin vermemesi gibi ailevi sebepler bulunurken erkek çocukları için eğitim ücretini karşılayamama veya çalışmak isteme gibi maddeler öne çıkıyor. Özetle, kız çocuklarının kendi gelecekleri hakkında karar alma şansı erkek çocuklarına kıyasla yok denecek kadar az.

Kız çocuklarının özgürce hayal kurabileceği bir Türkiye mümkün mü?

Sosyal normlar, geleneksel kodlar ve kadına biçilen roller kaliteli eğitime erişemeyen kız çocuklarını doğuruyor; eğitimden mahrum kalan ve ekonomik özgürlüğe kavuşamayan çocuklar ise erkek egemen sistem içerisinde şiddete ve ayrımcılığa maruz kalan kadınların beslediği bir kısır döngü meydana getiriyor.

Türkiye’de çocuk gelinler var. Türkiye’de çocuk yaşta evlendirilen kız çocukları eğitim hayatlarına veda etmek zorunda kalıyor. Türkiye’de okuma yazma bilmeyen kadınların oranı erkeklerden beş kat daha fazla. Türkiye’de kadınların siyasete katılımı yalnızca %17,3. Türkiye’de kadına şiddet her geçen gün artıyor. Türkiye’de kadın cinayetleri var.

Sorguluyoruz, gerçeğe gözümüzü kapatmıyoruz!

Farklı kimliklere kucak açan, erkek yaşıtlarıyla eşit imkanlara sahip kız çocuklarının, özgür ve cesur kadınların yetiştiği aydınlık bir gelecek istiyoruz. Biz kadınlar karanlık zihinleri eğitimle aydınlatacağız, köhne yargıları eğitimle kıracağız. Geleceği eşit ve adil yeni baştan yaratacağız.

Siz de kız çocuklarının eğitim hakları için #KaranlığıAydınlatıyoruz etiketiyle paylaşım yapın; karanlık zihinleri eğitimle aydınlatmak için bir umut ışığı yakın!

Kaynakça:


184 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page